به گزارش ایبنا؛ آمریکا همچنان به تحریمها علیه چندین کشور از جمله ایران، ونزوئلا و روسیه ادامه میدهد. در حالیکه دولت بایدن تحریمهای انرژی علیه ونزوئلا را در ابتدای سال کاهش داد و ایران هم به میزان زیادی توانسته تحریمها را دور بزند، هیچ مسیر روشنی برای توقف کامل تحریمها وجود ندارد؛ این بخشی از تحلیل پایگاه تخصصی اویل پرایس است. به نوشته این رسانه تحلیلی، اکنون، با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور برای دومین دوره غیرمتوالی، تحریمهای انرژی آمریکا ممکن است سختتر شود چراکه وی بر افزایش تولید داخلی نفت و گاز و تقویت کنترل بر این کشورها تمرکز میکند. ترامپ در جریان کمپین انتخاباتی خود، بارها وعده داده بود که تحریمها علیه نفت خام ایران و ونزوئلا را سختتر خواهد کرد، که این ممکن است به کاهش عرضه جهانی نفت و افزایش قیمتها منجر شود.
ابهام در تاثیر سیاستهای نفتی ترامپ بر قیمت نفتاما تحلیلگران بانک گلدمن ساکس معتقدند، تاثیر دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ بر قیمت نفت مبهم است چراکه به لحاظ تئوریک، با توجه به ریسک کاهش عرضه نفت ایران، قیمت نفت در کوتاهمدت افزایش مییابد، اما در صورت تشدید تنشهای تجاری که بر رشد اقتصادی جهان تاثیر میگذارد و در نتیجه تقاضا کم میشود، قیمت نفت ممکن است کاهش یابد. انتظار میرود ترامپی که اغلب در تجمعات انتخاباتی خود عبارت «حفاری کنید بچهها، حفاری کنید» را فریاد میزد، حمایت خود از تولید نفت و گاز آمریکا را دوچندان کند و بیثباتی در مورد مجوزهای جدید که در دوران ریاستجمهوری بایدن وجود داشت، را از بین ببرد و شرکتها با کمترین محدودیت یا نگرانی درباره مجوزهای جدید، به افزایش اکتشافات و تولید نفت و گاز ادامه دهند.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، واشنگتن بزرگترین تولیدکننده نفت جهان است و ۲۲ درصد از نفت خام جهان را تامین میکند. تولید نفت و گاز در دوران بایدن به رکوردهای جدیدی رسید و عرضه نفت کشورهایی نظیر ایران و ونزوئلا هم افزایش یافت. ایران در حال حاضر با وجود تحریمها، حدود ۳.۵ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید میکند و حدود ۱.۸ میلیون بشکه در روز هم صادرات دارد. این یک افزایش قابل توجه نسبت به میزان تولیدی است که در دوران ترامپ وجود داشت.
احتمال انتقامجویی چیناز طرفی، چین در سالهای اخیر با نقض آشکار تحریمها، واردات نفت تخفیفی از ایران، ونزوئلا و روسیه را افزایش داده است؛ پکن از روشهای ویژه، نظیر مسیرهای خاص، نفتکشهای ارواح و تاکتیکهای پنهانی واردات نفت از این کشور را افزایش داده و با کاهش تحریمها، واردات نفت و گاز از طریق مسیرهای معمولیتر را نیز آغاز کرده است. روسیه در سال ۲۰۲۳ با ارسال روزانه ۲.۱۴ میلیون بشکه نفت به این غول آسیایی، از عربستان سعودی پیشی گرفت و به بزرگترین تامینکننده نفت خام چین تبدیل شد. پکن همچنین گزارش داده که در ۳ ماه نخست سال جاری میلادی، ۱۱ درصد بیشتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۳، نفت خام از ایران وارد کرده است.
تاکید ترامپ بر تشدید تحریمها، میتواند مشکلساز شود چراکه در صورتیکه تامین انرژی چین با اختلال مواجه شود، احتمالا پکن را مجبور به واکنش و انتقامجویی خواهد کرد. با این وجود، ترامپ بر برنامههای خود برای اعمال تحریمهای سختتر علیه هر ۳ کشور تاکید کرده است.
تحریم بیشتر ونزوئلا، نزدیک شدن بیشتر به ایراندر عین حال، صادرات نفت ونزوئلا در ماه اکتبر به ۹۵۰ هزار بشکه در روز رسید که بالاترین میزان در ۴ سال گذشته به شمار میرود. در این راستا، مشاور استراتژیک واشنگتن خوزه کاردناس میگوید، لغو مجوزهای نفتی پیامی قدرتمند به نه تنها مادورو بلکه اپوزیسیون، اتحادیه اروپا و دیگران میفرستد که آمریکا در مورد انجام یک تغییر وضعیت دموکراتیک در ونزوئلا جدی است؛ و این بدان معناست که هرگونه اقدام برای تقویت بیشتر تحریمها علیه ونزوئلا احتمالا این کشور آمریکای جنوبی را به سمت ایران و چین سوق خواهد داد که میتواند تنشهای ژئوپولیتیکی برای آمریکا و همپیمانانش ایجاد کند. در مورد روسیه هم رئیس مشاوره ریسک سیاسی گروه اوراسیا، ایان برمر میگوید، آنچه من از مشاوران ترامپ میشنوم این است که درصورتیکه مسکو توافق صلح را رد کند، وی آماده است تا تحریمهای بسیار سختتری علیه آنها اعمال کند.
بر اساس آنچه ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود گفته و افرادی که به سمتهای مهم دولتی منصوب کرده است، به نظر میرسد که زمانیکه وارد کاخ سفید شود، تحریمهای سختتری علیه ایران، ونزوئلا و روسیه اعمال خواهد کرد، اما تحریمهای سختتر میتواند واکنش چین را به دنبال داشته باشد چراکه زنجیرههای تامین انرژی آن مختل خواهد شد. در عین حال، ممکن است این امر موجب شود تا ونزوئلا و ایران روابط خود را عمیقتر کنند و در نتیجه آشفتگیهای ژئوپولیتیکی بیشتری (برای آمریکا) ایجاد شود.
منبع: فارس